Safiq idam trofi bersama Melaka United


Dibanjiri beberapa nama besar bola sepak tanah air, Melaka United yang dibimbing Zainal Abidin Hassan tiada alasan untuk berada di kelompok bawahan Liga Super dan menjulang sekurang-kurangnya satu trofi.

Keyakinan tersebut dilontarkan bintang baharu Melaka United, Safiq Rahim yang mahu rakan sepasukan segera mencari keserasian dan meningkatkan prestasi masing-masing.

Katanya, walaupun terlalu awal menjangkakan pencapaian berdasarkan tiga minggu sesi latihan dan satu perlawanan persahabatan, namun terdapat banyak ruang untuk muncul sebaris pasukan terbaik di negara ini.

"Berdasarkan senarai pemain termasuk kehadiran Shukor Adan, Razman Roslan, Khairul Fahmi Che Mat, Raimi Md Noor serta pemain muda lain, sasaran meraih satu daripada piala mampu direalisasikan.

"Apa yang penting, pemain mampu menterjemah perancangan jurulatih menerusi corak permainan secara berpasukan yang agresif. Kami perlu terus meningkatkan persembahan dan persefahaman selepas aksi persahabatan menentang Selangor United masih kurang menyerlah," katanya kepada BH Online hari ini.

Safiq yang turut menjaringkan gol pertama skuad itu menerusi sepakan penalti, sekali gus membantu kemenangan 3-2 ke atas pelawat dilihat masih memiliki corak permainan menarik menerusi hantaran tepat kepada rakan.


Malah, bekas kapten kebangsaan itu masih antara pemain tengah terbaik di negara ini menerusi peranannya menghidupkan jentera tengah skuad Hang Tuah walaupun dia sebelum ini pernah mengumumkan persaraan daripada pasukan negara.

Foto: MUSA